Az "Eau de Cologne", "EDT", "EDP" és "Parfüm" jelentése

Valójában ezek a kifejezések különböző illóolaj-koncentrációkat jelölnek a parfümben. A könnyed "Eau de Cologne"-tól, amely ideális a mindennapi viseletre, a közepesen erős "eau de toilette"-ig, egészen az intenzív parfümig különleges alkalmakra - ebben a cikkben áttekintjük a különböző parfümtípusokat, és megmagyarázzuk, mit jelentenek ezek a nevek.

A parfümök az illóolajok koncentrációjának alapján vannak csoportosítva. Itt van egy áttekintés a legfontosabb kategóriákról:

Kolínia (Eau de Cologne): A kolínia a legalacsonyabb illóolaj-koncentrációt tartalmazza, általában 2% és 4% között. Általában friss, könnyed jellegű, és ideális a mindennapi viseletre. A kolínia illata általában nem tart sokáig, gyakran csak néhány órát.

Toalettvíz (Eau de Toilette, EDT): A toalettvíz közepes illóolaj-koncentrációt tartalmaz, általában 5% és 15% között. Ennek a koncentrációnak köszönhetően erősebb és hosszabb ideig tartó illata van, mint a kolíniának, de nem annyira erős, mint az eau de parfum vagy a parfüm.

Parfümvíz (Eau de Parfum, EDP): A parfümvíz magas illóolaj-koncentrációt tartalmaz, általában 15% és 20% között. Erősebb és hosszabb ideig tartó, mint a toalettvíz, és alkalmas esti viseletre vagy különleges alkalmakra.

Parfüm (Extrait de Parfum vagy Parfum): A parfüm a legmagasabb illóolaj-koncentrációt tartalmazza, általában 20% és 30%, néha akár 40% is lehet. Ennek a magas koncentrációnak köszönhetően a parfüm a leghosszabb ideig tartó és legintenzívebb. Emellett a legdrágább illatfajta.

Megjegyzés: Ezek az átlagos százalékos értékek, és változhatnak a konkrét márka vagy illat alapján. Fontos megérteni, hogy az illat erőssége és tartóssága más tényezőktől is függhet, például a bőr pH-jától vagy a testhőmérséklettől.

A fent említett kategóriákon kívül más típusú parfümök is léteznek, amelyek eltérnek az illóolaj-koncentrációtól:

Eau Fraiche: Ez a parfümtípus általában 1% és 3% közötti illóolaj-koncentrációt tartalmaz, ami még kevesebb, mint a kolínia. Az Eau Fraiche nagyon könnyed, friss illatú, és ideális meleg nyári napokra. Az Eau Fraiche illata általában nem tart sokáig, gyakran csak egy-két órát.

Parfümpermet vagy Testpermet (Perfume Mist vagy Body Mist): Ez a parfümtípus szintén alacsony illóolaj-koncentrációt tartalmaz, általában 2% és 3% között. A parfümpermet általában az egész testre alkalmazható, nem csak a pulzuspontra. Könnyed, friss illata van, és ideális a mindennapi viseletre.

Extrait de Parfum: Ez a parfümtípus a legmagasabb illóolaj-koncentrációt tartalmazza, általában 30% és 40% között. Az Extrait de Parfum a legerősebb és leghosszabb ideig tartó parfümtípus, és általában a legdrágább is.

Fontos megjegyezni, hogy bár ezek a kategóriák az illóolajok koncentrációját jelzik, nem árulkodnak az illat minőségéről. Egy parfüm minősége az használt összetevők minőségétől, a parfümőr képzettségétől és a viselő személy egyéni preferenciáitól függ. Egy adott parfüm, ami egy embernek túl erős lehet, másnak pont megfelelő. Hasonlóképpen, egy könnyed illat, amely gyorsan elillan, ideális lehet azoknak, akik diszkrétebb illatot keresnek.

Megjegyzések (0)

Jelenleg nincs hozzászólás