Význam označení Kolínska, EDT, EDP a Parfum

V skutočnosti, tieto termíny označujú rôzne koncentrácie esenciálnych olejov v parféme. Od ľahkej kolínskej, ideálnej na denné nosenie, cez stredne silnú toaletnú vodu, až po intenzívny parfém pre špeciálne príležitosti - v tomto článku prejdeme jednotlivými typmi parfémov a vysvetlíme, čo znamenajú ich názvy.Parfémy sa delia na základe koncentrácie esenciálnych olejov v nich. Tu je prehľad základných kategórií:

Kolínska (Eau de Cologne): Kolínska má najnižšiu koncentráciu esenciálnych olejov, obvykle medzi 2% až 4%. Zvyčajne má svieži, ľahký charakter a je ideálna na denné nosenie. Vôňa kolínskej obvykle nevydrží dlho, často iba niekoľko hodín.

Toaletná voda (Eau de Toilette, EDT): Toaletná voda má strednú koncentráciu esenciálnych olejov, obvykle medzi 5% až 15%. Vďaka tejto koncentrácii má silnejšiu a dlhotrvajúcejšiu vôňu ako kolínska, ale nie tak silnú ako parfémová voda alebo parfém.

Parfémová voda (Eau de Parfum, EDP): Parfémová voda má vysokú koncentráciu esenciálnych olejov, obvykle medzi 15% až 20%. Je silnejšia a dlhotrvajúcejšia ako toaletná voda a je vhodná na večerné nosenie alebo špeciálne príležitosti.

Parfém (Extrait de Parfum alebo Parfum): Parfém má najvyššiu koncentráciu esenciálnych olejov, obvykle 20% až 30%, ale niekedy až 40%. Vďaka tejto vysoké koncentrácii má parfém najdlhšiu výdrž a je najintenzívnejší. Je tiež najdrahší typ vône.

Poznámka: Tieto percentuálne hodnoty sú približné a môžu sa líšiť v závislosti od konkrétnej značky alebo vône. Je tiež dôležité si uvedomiť, že sila a výdrž vône môžu byť ovplyvnené ďalšími faktormi, ako je pH pokožky alebo teplota tela.

 

Okrem uvedených kategórií, existujú aj ďalšie typy parfumov, ktoré sa líšia koncentráciou esenciálnych olejov:

Eau Fraiche: Tento typ parfumu má obvykle koncentráciu esenciálnych olejov medzi 1% až 3%, čo je ešte menej ako v kolínskej vode. Eau Fraiche má veľmi ľahkú, sviežu vôňu a je ideálna na teplé letné dni. Vôňa Eau Fraiche obvykle nevydrží dlho, často iba hodinu alebo dve.

Parfémový sprej (Perfume Mist alebo Body Mist): Tento typ parfumu má tiež nízku koncentráciu esenciálnych olejov, obvykle medzi 2% až 3%. Parfémový sprej je obvykle navrhnutý tak, aby ho bolo možné aplikovať na celé telo, nie len na konkrétne body pulzu. Má ľahkú, sviežu vôňu a je ideálny na denné nosenie.

Extrait de Parfum: Tento typ parfumu má najvyššiu koncentráciu esenciálnych olejov, obvykle 30% až 40%. Extrait de Parfum je najintenzívnejší a najdlhotrvajúcejší typ parfumu a je obvykle tiež najdrahší.

Je dôležité pripomenúť, že aj keď tieto kategórie indikujú koncentráciu esenciálnych olejov, nevypovedajú nič o kvalite vône. Kvalita parfumu závisí od kvality použitých ingrediencií, zručnosti parfuméra a osobnej preferencie toho, kto vôňu nosí. Parfum, ktorý je pre jedného človeka príliš silný, môže byť pre iného práve v poriadku. Rovnako, ľahká vôňa, ktorá sa rýchlo vytráca, môže byť ideálna pre niekoho, kto hľadá diskrétnejšiu vôňu.

Komentáre (0)

Momentálne žiadne komentáre